## "Our Nurses, Our Future. The Economic Power of Care."

**Aniva Pacific Nursing Research Fono** Tuesday 29 & Wednesday 30 October 2024 Waipuna Hotel and Conference Centre, Auckland



*
anıva

DAY 1 - Tuesday 29 Oct	ober			
Session	Time	Length	Topic	Speaker(s)
Registration	8:00am		Registration opens - Coffee and refreshments ava	ilable
Lotu	8:45am	30 mins	Lotu	MC: Tagaloa Dr Junior Ulu, Director Pacific Health, Ministry of Health (MoH)
Opening			Welcome Address and Housekeeping	
Keynote 1 Chair: Abel Smith	9:15am	30 mins	Aotearoa New Zealand Pacific Nursing	Adi Dr Alisi Vudiniabola  Deputy Chair of Council, Fiji National University (FNU), President, Fiji Nurses Association (FNA), Academic Leader, Aniva Programme, Board
Chair. Abel Sillitii				Member, International Council of Nurses (ICN)
Panel 1	9:45am	90 mins	Pacific Research Methodologies	Dr Sione Vaka (Tonga), Poutumatua Pasifika Tausisoifua Associate Professor, University of Waikato (UoW)
Chair: Pauline				Dr Tua Lealaiauloto Taueetia-Su'a (Samoa), Senior Research Fellow, University of Auckland (UoA) – From the Mountain on the Treetop and in
Fuimaono Sanders				the Canoe
				Dr Amy Henry (Cook Islands), Lecturer, Auckland University of Technology (AUT) – Constructing a Theory and Model of Palliative Care for Cook Islanders in Aotearoa
				Dr Hana Tuisano (Tokelau), Postdoctoral Fellow, Massey University – Māopoopo: Improving Wellbeing Nursing, A Tokelau Research Framework
				<b>Dr Amio Ikihele</b> (Niue), General Manager - Community, Research, Learning, Moana Connect- Choosing the Right Research Approach with Moana
				Communities
Morning Tea	11:15am	30 mins	Washing with Basifia Communities	
Keynote 2 Chair: Safaatoa Fereti	11:45am	30 mins	Working with Pacific Communities	Gerardine Clifford-Lidstone Secretary for Pacific Peoples, Ministry for Pacific Peoples (MPP)
Lunch	12:15 pm	60 mins		Secretary for Facility For Faci
Panel 2	1:15 pm	75 mins	Workforce Development Research and	Pauline Fuimaono Sanders, National Head of Pacific Workforce, Te Whatu Ora Health New Zealand
Chair: Safaatoa Fereti	1.13 pm	75 111113	Practice	Yvonne Kainuku, Senior Academic Lecturer, University of Waikato (UoW) - 'No-one left behind': Exploring Culturally Responsive Pedagogy and
				Successful Approaches for Kuki 'Āirani Nursing Tauira in their Learning Journey
				<b>Dr Tania Mullane</b> , Head of Pacific Nursing, Whitireia Community Polytechnic - Te Moana-Nui-Ā-Kiwa to Aotearoa: Navigating the Va to New
				Zealand Nursing Registration
				Moefilifilia Aoelua, Nurse Lead Pacific, Counties Manukau, Te Whatu Ora Health New Zealand – Pacific Mental Health Nursing Workforce
				Development
Keynote 3	2:30 pm	30 mins	Nursing Leadership – Emergency Response and	Debbie Sorensen
Chair: Manogi Eiao			Disaster Management NZ and the Pacific	CEO, Pasifika Medical Association (PMA) Group
Vouncte 4	2,000	30 mins	Region	Dr Akisi Ravono
Keynote 4 Chair: Manogi Eiao	3:00pm	30 mins	Preparedness of Nurses to Leadership Helm for Disaster Management	Associate Professor of Nursing, University of Fiji
Afternoon Tea	3:30 pm	30 mins	Disaster Management	Associate Professor of Narsing, officersity of Fig.
Keynote 5	4:00 pm	30 mins	A Social Investment Approach to Pacific Health	Maria English
Chair: Safaatoa Fereti			- What the Workforce Needs to Know	CEO, Impact Lab
Panel 3	4:30pm	30 mins	Culture and Practice	Tai'ivao Lemalu Siniva Ieru-Cruikshank, Samoan Nurses Association
Chair: Abel Smith			Q and A	Eseta Finau ONZM, Chair Pacific Nursing Section, New Zealand Nurses Organisation (NZNO) and President, Tongan Nurses Association
DAY SCHEDULE ENDS				
Fono Reception	5:30pm	60 mins	w.L.	
Fono Dinner	6:30pm		Welcome	MC: Oka Sanerivi, PhD Candidate, University of Otago Centre for Health, Activity and Rehabilitation Research
			Keynote Speaker Spoken Word	Markerita Poutasi, National Director Pacific Health, Te Whatu Ora Health New Zealand
			Live Music	

## "Our Nurses, Our Future. The Economic Power of Care."

**Aniva Pacific Nursing Research Fono** Tuesday 29 & Wednesday 30 October 2024

Waipuna Hotel and Conference Centre, Auckland



DAY 2 - Wednesday 3	DAY 2 - Wednesday 30 October					
Session	Time	Duration	Session	Speaker(s)		
Welcome	9:00am	15 mins	Lotu	MC: Tagaloa Dr Junior Ulu, Director Pacific Health, Ministry of Health (MoH)		
Keynote 6	9:15 am	20 mins	The Economic Power of Care – Our Nurses, Our	Kerri Nuku		
Chair: Abel Smith			Future	President and Kaiwhakahaere, New Zealand Nursing Organisation (NZNO)		
Keynote 7	9:35am	10 mins	Nursing Economic Power of Care - Global	Dr Pam Cipriano		
Chair: Abel Smith			Perspectives (Video Presentation)	President, International Council of Nurses (ICN)		
Panel 4	9:45am	75 mins	Aotearoa Health Workforce Policy	Marama Tauranga, Interim Chief Nurse Hauora Māori Services, Te Whatu Ora Health New Zealand - Nursing Workforce for the Future - A		
Chair: Pauline				Hauora Māori Perspective		
Fuimaono Sanders				Cath Byrne, Chief Executive/Registrar, Nursing Council of New Zealand (NCNZ)		
				Tagaloa Dr Junior Ulu, Director Pacific Health, Ministry of Health (MoH) - Ministry of Health Workforce Development		
				<b>Dr Corina Grey</b> , Deputy Secretary, Policy and Insights, Ministry for Pacific Peoples (MPP) - Data Quality for Effective Pacific Health and		
-				Workforce Policy		
Keynote 8	11:00am	50 mins	Economic Development and Improving Health	Hon Dr Shane Reti, Minister of Health and Minister for Pacific Peoples		
Chair: Abel Smith			and Wellbeing for Pacific Peoples in New			
LUNCH	11:50am	55 mins	Zealand and the Region			
Panel 5	12:45 pm	45 mins	Improving Health and Wellbeing: Child and	Dame Teuila Percival, Consultant Paediatrician, Te Whatu Ora Health New Zealand, Director, Moana Connect and Associate Professor,		
Chair: Unaisi	12.43 piii	45 1111115	Maternal Health	University of Auckland (UoA) - Perinatal and Child Health- The First 2000 Days		
Wainivetau			Material Health	Fonoifafo Seumanu, Clinical Nurse Specialist, Te Whatu Ora Health New Zealand, Counties Manukau - Collaboration: OT and Health		
				Miliama Tapusoa, Clinical Lead Pasifika Shining Lights, NET-inc Pacific & Anoushka Alo, Pasifika Shining Leads Programme Lead, NET-inc		
				Pacific – Pasifika Shining Lights: Upega		
Daniel C	4.20	CO variant	Lucy and the state and Mallibeira at Desific			
Panel 6 Chair: Arieta	1:30pm	60 mins	Improving Health and Wellbeing: Pacific	Fiugalu Tevita Funaki, CEO, The Fono		
Fa'apesolo-			Primary and Community Health Care	Oka Sanerivi, PhD Candidate, University of Otago Centre for Health, Activity and Rehabilitation Research - In Search of The Epitome of		
Mu'aulama				Healthcare for Samoan Families Seeking Physiotherapy Services		
				Sameli Tongalea, Founder and Managing Director, AvaNiu Pacific – Don't Just Rock the Boat – Take the Helm		
Afternoon Tea	2:30pm	30 mins				
Panel 7	3:00pm	75 mins	Improving Health and Wellbeing, Health	Saunima'a Josephine Sasa, Senior Academic Lecturer, Manukau Institute of Technology (MIT) - Samoan Tatau: A Holistic Process of		
Chair: Sierra Faitua			Protection, Long Term Condition Management,	Traditional Cultural Tattooing		
			End of Life Care	Ripineolemau Fepuleai, Public Health Nurse, Te Whatu Ora Health New Zealand & Nanuma Otuvai, Registered Nurse, Te Whatu Ora Health		
				New Zealand Counties Manukau- Te Mātai Manawa a Whānau: Family Heart Echo Screening Study		
				Margaret Tuala, Clinical Specialty Nurse, Middlemore Hospital Te Whatu Ora Health New Zealand - The Samoan Concept of "Tausi" in		
				Relation to Palliative Care Towards the End Of Life  Thelma Fatafabi Finan Rhoumateless Specialty Nurse. To What y Ora Health New Zealand Counties Manukay. Experiences and Percentiens		
				<b>Thelma Fatafehi-Finau</b> , Rheumatology Specialty Nurse, Te Whatu Ora Health New Zealand Counties Manukau - Experiences and Perceptions of Tongan People Diagnosed with Gout Living in South Auckland		
	4.45		W I I Glada	, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,		
Closing Session	4:15pm	1	Wrap Up and Closing	Aniva Leadership		